Trafic de influenţă, adică lobby

27 mai 2008 at 1:22 pm (mă uit în/jur) (, , , , , )

Am vorbit recent cu un prieten despre marketing şi PR şi am ajuns la campaniile de lobby care sunt frecvent folosite în ţările civilizate pentru a fi obţinute tot felul de lucruri. La noi sunt câţiva care au aflat că există aşa ceva, dar prea puţini dintre ei ştiu ce înseamnă şi cum trebuie folosit. Ultima campanie publică de lobby a fost cea de la Realitatea TV împotriva taxei auto de primă înmatriculare.

Demersul lor este lăudabil şi este foarte bine că au încercat pentru că cei care vor să înţeleagă cum se face lobby, adică trafic de influenţă, au multe de învăţat din această campanie. Cel mai bun lucru pe care l-au făcut cei de la Realitatea TV a fost depunerea petiţiei la Comisia Europeană. A fost interesant de aflat cum se face aşa ceva şi faptul că este posibil.

Însă au făcut şi multe greşeli. Mai exact au scăpat printre degete oportunităţi foarte mari în avantajul demersului lor. Nu s-au folosit de persoanele publice importante care au fost împotriva taxei auto (de exemplu Traian Băsescu). Nu au încercat să atragă de partea lor specialişti în lobby. Poate cel mai grav este faptul că au cerut eliminarea a ceva fără să propună altceva în loc.

Din păcate sunt multe acţiuni utile românilor care nu beneficiază de lobby deşi au foarte mare nevoie. Asta se întâmplă pentru că nu prea se ştie cum se foloseşte traficul de influenţă pentru realizarea unor scopuri pozitive. Toţi se sperie la gândul că lobby presupune mulţi bani şi nu ştiu că de fapt înseamnă să oferi avantaje partenerilor tăi, nu bani. Toţi cei care au campanii sociale ar trebui să atragă oameni care ştiu să facă lobby, dacă vor să aibă succes.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: