Ziariştii din provincie – între emigrare şi blazare

24 aprilie 2008 at 11:12 pm (desPRE PREsă) (, , , , , , )

Aţi văzut cum arată ziarele locale? Este o diferenţă enormă între ele şi cele bucureştene. În primul rând te izbeşte aspectul neglijent şi lălâi. Am fost în multe delegaţii în ţară şi am luat ziare în fiecare oraş pe unde am trecut. De fiecare dată mi-au dat impresia unor fiţuici ilegaliste tipărite în subsolurile unor case conspirative comuniste.

Nu înţeleg de ce nici acum, după atâţia ani de la Revoluţie şi după intrarea în UE, NATO şi mai ştiu eu pe unde, patronilor de ziare locale nu le pasă de produsul pe care îl aruncă pe tarabă. Fonturile sunt banale şi urâte, fotografiile parcă sunt făcute cu aparate de unică folosinţă, culorile sunt alese la întâmplare, layoutul este şcolăresc, tiparul este execrabil şamd.

Scuza că în provincie oamenii nu au pretenţii mari este jalnică pentru că şi acolo ajung cotidienele centrale. Ca să nu mai spun că mulţi dintre ei sunt plecaţi în Bucureşti (şcoală, afaceri, tratamente medicale etc.). Şi, din câte ştiu, ziarele locale au pierdut mulţi cititori în favoarea celor bucureştene. Dacă nu ar fi ştirile locale, nu le-ar mai lua nimeni.

Niciunul dintre aceste motive nu pare să îi intereseze pe proprietarii ziarelor din provincie. Probabil că interesele economice sau politice sunt prea mari ca să mai ţină cont de astfel de amănunte insignifiante. Îi interesează doar să aibă unde să îi înjure şi să îi discrediteze pe adversarii lor.

Mai bine se fac taximetrişti

Ajungând la calitatea editorială a acestor fiţuici trebuie să remarc că este la acelaşi nivel cu salariile pe care le primesc ziariştii locali. Toţi ştim că veniturile lor sunt mici, că în provincie nivelul salarial din toate domeniile este foarte scăzut. Probabil de aceea nu îşi dă mai nimeni interesul; nu merită.

Acest lucru combinat cu interesele patronilor fac ca ziariştii să nu aibă posibilitatea de a alege între stilurile de presă pe care le pot folosi. De aceea de multe ori nu pot face un reportaj sau o anchetă pe subiectul zilei, deşi unii dintre ei sunt ziarişti buni.

Aşa se întâmplă că le mai rămân doar două variante: emigrarea în Capitală sau în altă ţară şi blazarea. Din păcate emigrarea în Bucureşti este din ce în ce mai puţin posibilă pentru că este o mare concurenţă şi aici, iar costurile traiului sunt mai mari. Îţi trebuie mult curaj şi voinţă pentru a putea lua o asemenea hotărâre.

De aceea, varianta aleasă de cei mai mulţi dintre ei este blazarea. Şi atunci ne mai mirăm de calitatea îndoielnică a presei din provincie. Mai bine se fac taximetrişti că este mai rentabil şi au voie să spună ce vor. Ca să nu mai zic că taximetriştii cunosc cel mai bine ce se întâmplă în oraşul lor. Dar despre asta într-unul din episoadele următoare…

Articol mutat de pe http://www.desprepresa.blogspot.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: