Sa stingem lumina pentru o ora!

29 martie 2008 at 12:09 am (atitudine) (, , , , , , , )

Pe 31 martie 2007 peste doua milioane de locuitori ai orasului australian Sydney au oprit luminile pentru o ora. Era primul eveniment denumit Earth Hour – Ora Pamantului. Scopul lui a fost sa transmita lumii intregi un semnal de alarma impotriva incalzirii globale. Un alt scop este sa constientizeze asupra consumului excesiv de energie, de aceea se recomanda scoaterea din uz, pentru o ora, a tuturor aparatelor consumatoare de energie electrica.

In acest an, pe 29 martie 2008, este organizat din nou, insa de aceasta data este mondial. Peste 194.000 de oameni din intreaga lume care s-au inscris la manifestare (dintre care peste 1.500 sunt romani) vor stinge luminile sambata, 29 martie 2008, intre ora 20:00 si 21:00.

Pe langa pericolele aduse de incalzirea globala, supraindustrializarea a adus o plaga mare asupra cerului: poluarea luminoasa. Acest fenomen apare datorita proastei iluminari publice, dar si din excesul de zel al autoritatilor din perspectiva gresita ca un oras prosper e un oras cu multe lumini.

Ei bine, aceste lumini fac practic sa dispara stelele de pe cer. Astfel, in prezent, in orasele mari in noptile senine de-abia se mai vad cateva stele, cerul este luminos ca in crepuscul, pe strazi poti sa citesti linistit ziarul cu toate ca nimeni nu profita de acest exces de lumina.

Daca in urma cu 15-20 de ani Calea Lactee, zona ecuatoriala a Galaxiei Noastre, era vizibila din mijlocul oraselor, in prezent copiii n-au nici cea mai vaga idee despre cum arata acest brau luminos pe cer pentru ca nu mai avem parte de cer.

In plus utilizarea in forma actuala a iluminatului public, a reclamelor luminoase si a luminii inutile pe timpul noptii este foarte costisitoare. Astronomul Alin Tolea in subliniaza ca numai in Bucuresti se ilumineaza burtile pasarilor cu 250.000 de dolari/an.

De asemenea poluarea luminoasa, un fenomen destul de putin cunoscut de publicul larg, reprezinta o amenintare si pentru fauna, vegetatie si chiar oameni. Exista efecte negative descoperite la plante, animale si oameni din cauza lipsei intunericului in timpul noptii, asa cum este normal.

Va invit sa participati la Earth Hour 2008 si, sambata, 29 martie 2008, intre ora 20:00 si 21:00, sa opriti lumina si orice sursa consumatoare de energie electrica. Pentru a va inscrie la aceasta manifestare folositi formularul.

Provocare continua si dupa 29 martie 2008. Semnalul de alarma tras cu ocazia Earth Hour trebuie aplicat in viata de zi cu zi. Fiecare bec stins poate sa reaprinda o stea, fiecare aparat consumator de energie folosit rational poate sa reduca nivelul gazelor ce creeaza incalzirea globala si in final putem sa ne bucuram in continuare de o planeta calda, nu fierbinte, primitoare, nu ostila, frumoasa, nu mutilata si de un cer negru, nu spalacit.

Articol preluat de pe http://www.astroclubul.org/sorin/home/earthhour2008.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: