Ce se intampla de fapt in Moldova?

27 martie 2008 at 12:10 pm (nelămuriri) (, , , , )

Am o problema cu fratii nostri de peste Prut. Nu reusesc sa ii inteleg, mai ales pe tineri. In afara faptului ca au fost rusificati pana in sange, si asta explica multe, nu au nicio scuza valabila. Sunt convins ca ei au suportat o rusificare mai intensa ca noi, cei din Romania. Insa asta nu ii absolva de toate prostiile care le fac acum.

Sunt condusi de comunisti in continuare, desi sustin ca sunt o tara libera si independenta. Desi comunismul s-a cam dus de rapa peste tot in lume, ei se incapataneaza sa ii voteze. E adevarat ca sunt dependenti de rusi in ceea ce priveste gazul, dar nu cred ca asta are o importanta atat de mare.

Nu inteleg de ce vin sa invete si sa munceasca in Romania, dar vor sa fie condusi in continuare de cei care ataca Romania in aproape orice discurs. Nu pricep de ce tin atat de mult la independenta lor, cand stim foarte bine ca Moldova este teritoriu romanesc. Recunosc ca nu am fost niciodata la ei, desi imi doresc de mult, dar am auzit tot felul de lucruri si bune si rele de la cei care au fost.

Am un prieten din Republica Moldova cu care am vorbit pe tema asta, dar tot nu am reusit sa inteleg. Ce se intampla de fapt acolo? Si la voi tot batranii nostalgici dupa comunism voteaza, iar tinerii se fac ca ploua? Nici la voi tinerii nu vor sa ia atitudine sau nici voi nu aveti pe cine vota?

Ar fi foarte interesant daca ar comenta acest articol si fratii nostri pentru ca nu sunt singurul roman care nu intelege ce se intampla acolo. Lamuriti-ne! Vrem sa stim de la voi care este adevarul!

Reclame

8 comentarii

 1. persida said,

  Îţi spun eu, că sânt din Basarabia. Tineri conştienţi despre toate nebuniile comuniştilor sânt foarte puţini, însă numărul lor creşte împreună cu nemulţumirea populaţieie în general.

  Cei care au învăţat înainte de independenţă, neagă apartenenţa Moldovei la România. Eu de exemplu sânt singura din toată familia mea numeroasă.

  Cei după unire fac grosul celor conştienţi şi luptători.

  Însă generaţia născută după 1990 sânt foarte pasivi. Aceasta se explică prin faptul că curriculumul şcolar deja era „reconstruit” , s-a introdus Istoria Moldovei (în loc de istoria românilor) sau chiar integrată (a MD şi Transnistria). Multe evenimente şi fapte distorsionate. În afară de această, aceşti tineri , spre deosebire de generaţia mai veche, au acum calculatoare, mobile, playstation etc. Ce e mai interesant decât computerul şi discoteca? Ei pur şi simplu sânt preluaţi de valul ăsta de spălătorie în masăşi nu au timp să gândească.

  Apoi, dacă cei de la oraş au avantajul bibliotecilor, întrunirilor intelectuale, forumuri, bloguri, etc din care se pot informa, păi acei din afară Chişinăului – nu. De aceea această zonă e uşor influenţabilă. Şi situaţia e grea la ţară, nu te doare capul după democraţie când ai de prăşit. În România e la fel, nu?

  În general oamenii din RM au o educaţie politică (dacă se poate de spus aşa0) foarte proastă. Sântem pasivi, apatici şi vorba ceea „Ce şă-i facem, aşa e viaţa!”. Nu sântem să ieşim în stradă dacă ceva e rau, o facem foarte rar. recent, câţiva oameni au fost arestaţi fără explicare în timp ce serbau cei 90ani de la Unirea Mare. Îţi vine să te revoltezi dacă la noi totul se ţine sub control??? Desigur, lucrurile se mişcă, deja avem un primar pro+Europa, însă el e năpădit din toate părţile numai de aceea că a fost ales prin minune de popor şi nu de Voronin. Situaţia în Moldova se incinge, mult Voronin nu va reuşi să troneze. Însă el va rămâne atâta timp cât populaţia în vârstă îl va vota datorită nostalgiei vremurilor trecute. Majoritatea populaţiei e bătrână căci ştii tu, mulţi aleg Italia s-au Rusia (emigrează) pentru a câştiga ceva bani.

  Apropo, Rusia are o foarte mare influenţă în MD. Şi nu doar prin politică, ci prin Mass-Media cel mai mult. Noi cunoştem rusa mult mai bine decât româna (la general). Rusa e accesibilă luând în vedere că e destul de popularizat. Avem mai multe canale TV ruse decât române, mai multe ziare, cărţi, filmele în cinematografe sânt în ruse şi numai afişa e în română…. dacă să compari emisiunile rom şi ru, atunci există o mare diferenţă : ru pun accent pe umor, satiră, pe când ro apelează la politică, adânc, spiritual…. A ajuns mai uşor să înţelegi prima decât a două şi nici nu te sinchineşti să înţelegi ro dacă ai fun la prima. ÎNţelegi? Astfel s-a ajuns la situaţia că moldovenii nu mai înţeleg româna : în timp ce În Ro limba evolua, la noi ea se rusifica în continuu. Mie deasemenea îmi vine greu să înţeleg ce scriu românii uneori pe blogurile lor. Cărţile în română sânt de 3-4 ori mai scumpe decât în cele ruse. Rusificare : vorbeşti rusa, asculţi rusă, gândeşti ce spun ruşii …. De unde atunci iniţiativă.???? Tu nu ai idee cât de scârbos vorbeşte un om simplu fără educaţie pro-română : o amestecătură de cuvinte ro (puţine) ru (multe) şi înjurături ru (foarte multe)!!! La propriu nu eşti înţeles dacă vorbeşti în română!!!!!!!!! Peste tot dai de vorbitori de limbă rusă : la magazin, la cafenea, la teatru, unde vrei. Cel mai interesant că aceşti oameni trăiesc poate deja câteva generaţii în RM şi nici nu învaţă româna!!!! Vrei nu vrei uneori tre să le vorbeşti în rusă ca să te înţeleagă ce doreşti.

  vreau să spun că oamenilor nu le pasă !!!!!!!!!
  Sântem foarte puţini cei care doresc schimbări, însă nu sântem susţinuţi.

  Eu de ex, am impresia că politicienii din Ro numai se strâmbă când vorbesc de unire, că de fapt nu fac nimic, la fel ca şi ai noştri. Fac un teatru de dragul diplomaţiei……

  parcă am acoperit toate aspectele. Dacă ceva, mă mai întrebi.

 2. sajins said,

  un comment nu la tema:

  Shimba marimea la shrift, ca ma dor ochii cind citesc blogul tau.

 3. Dan Calin said,

  mai mare sau mai mic?

 4. sajins said,

  mai mare

 5. în căutarea personalităţii mele... said,

  Ce se întâmplă de fapt în Moldova?

  Doresc să postez un comentariu lasat la întrebarea lui Dan Călin de către mine :

  27 martie 2008 · Înregistrat sub nelamuriri · Tagged comunism, frati, moldoveni, prut, republica moldova
  Am o problema cu fratii nostri de peste Prut. Nu reusesc …

 6. în căutarea personalităţii mele... said,

  Ce se întâmplă de fapt în Moldova?

  Doresc să postez un comentariu lasat la întrebarea lui Dan Călin de către mine :

  Am o problema cu fratii nostri de peste Prut. Nu reusesc sa ii inteleg, mai ales pe tineri. In afara faptului ca au fost rusificati pana in sange, si asta explica mu…

 7. Dan Calin said,

  bai nene care e problema ta de nu reusesti sa scrii nimic?

 8. persida said,

  sorry cu cele două pinguri, am dat de nişte bug-uri la wordpress care mi-a dat iua pe cap

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: